8. Balls de xifres
Tothom comença a tenir la certesa que els efectes de la covid-19 van molt més enllà de les xifres oficials. És compatible el rigor mèdic amb el reconeixement de la realitat? Ho ha de ser: cal trobar la manera de no acabar agreujant la crisi afegint-hi la sensació que les autoritats menteixen.
Quanta gent està infectada per la covid-19? Quants morts ha provocat ja la pandèmia? No són preguntes tan fàcils de respondre com podríem sospitar abans d’aturar-nos-hi a pensar. La consellera Vergés, em temo que com les autoritats sanitàries de tots els governs del món, insisteix gairebé a cada roda de premsa que ella només pot donar xifres oficials. I això vol dir el nombre de persones a qui s’ha fet el test que permet corroborar que, en efecte, han patit la infecció o han mort amb el virus al cos. Però, quants malalts no hi ha hagut a qui no s’hagi pogut assegurar el diagnòstic? Quantes persones s’han infectat sense arribar a desenvolupar la malaltia? I quantes no han mort sense confirmació a causa d’aquest coronavirus? Moltes, segur, moltes més del que indiquen les xifres oficials, que gairebé es redueixen als qui han passat o han mort en els hospitals.
Menteix, llavors, la consellera quan dóna les dades que dóna? Evidentment que no. Però reflecteix la realitat? Tampoc. Només cal haver parlat amb la gent del propi entorn, amb els familiars, els amics o els veïns que han estat malalts, per poder assegurar que les xifres oficials d’afectats per la pandèmia quedaran molt i molt lluny del que haurà passat de debò, de la veritat.
Té solució, aquest buit d’informació? Pel que fa als qui el virus ha matat, si més no, segur. Perquè tots els morts es registren: tots passen per una funerària i finalment se n’inscriu la defunció al registre civil. La comparació entre la mitjana dels morts del mes de març i els següents dels últims anys, amb els morts d’aquest mes de març i els que vindran ha de permetre fer una estimació prou aproximada de l’impacte real de la infecció. Una estimació estadística, és clar. Però és que segur que quan tot s’acabi serà l’estadística el que més s’acostarà a la realitat.
Aleshores, per què el nostre govern no s’avança i comença a donar, al costat de les dades contrastades d’infectats que estableixin les proves mèdiques, l’aproximació estadística a l’impacte de la covid-19? Com el que és: una estimació que ens permet fer-nos una idea més exacta del que està passant en realitat. Estic convençut que, si ho sap fer, guanyarà credibilitat i, per tant, confiança entre els ciutadans. Que és l’altra cosa que ara convé més de no posar en risc.
Oriol Izquierdo
Coordinador d’Acció per la República